Harc a végső győzelemért

Games of Rings

Games of Rings

Kelták és a rakéták, avagy rakélták

2015. december 19. - Müller Béla

Boston Celtics

Lassú víz, partot mos?

Az idei Celticssel, mint a tavalyival kapcsolatban is az-az ember érzése, hogy jók-jók, de valami hiányzik még pluszban. Éveken keresztül csinálta ezt az Atlanta Hawks, majd ott is beleuntak és váltottak. A tavalyi szereplésük mindenki számára meglepetés volt. Idén alapvető elvárás lett a rájátszás, de a megerősödő keleten ez nem biztos, hogy össze is fog jönni. Ami a legnagyobb problémájuk, és a GM Danny Ainge évek óta keresi is a választ rá, nincs egy igazi vezérük. Kevin Love megszerzése sem biztos, hogy megadta volna azt a bizonyos pluszt. A csapat nem néz ki szerkezetileg rosszul és minden poszton megvannak a hasznos, közepesen jó, de egyáltalán nem kiemelkedő játékosaik, akik az edző Brad Stevens rendszerében jól tudnak összedolgozni. Nagyon mély rotációval dolgoznak és ez a statisztikákon is meglátszódik, hiszen több játékosuk is 10 pont körül átlagol. Különösebben senkinek sincs kiugró eredménye, talán Isaiah Thomas 21.4 pontja annak nevezhető. Az idei évben is azt játsszák, ami már tavaly jól bevált. Szerzett pontokban a liga élbolyához tartoznak és idén már a védekezés is egyre jobban működik. Nehéz bárkit kiemelni – ezért is keresnek valakit, akit ki lehetne majd – de ők csapatként szuperálnak. Hogy egy szupersztár megváltaná-e a világot, nehéz kérdés. Azon is gondolkodniuk kell, hogy melyik poszton, hiszen minden pozícióban óriási a tülekedés. Ez természetesen előnyt is jelent egy cserében (na meg rengeteg draft pick), de ha itt több ember jön, akkor a taktikát is újra lehet gondolni. Ainge egyszer már megcsinálta ezt, de nem szabad elfelejteni, hogy akkor volt egy Paul Pierce a zsebében, mint adukártya. Most még ez sem adott, bár a kiszolgáló személyzet valóban minőségi. Másik fontos kérdés, amit fel kell tenniük maguknak, hogy a keretben kik a mozdítható játékosok és kikkel tervezik a hosszabb távú jövőt. Kiben van meg a lehetőség, hogy következő szintre léphessen (Evan Turner sír) és ki az, akinek csak időre van szüksége. A kelták a legesélyesebbek a cserére, bár – mint az egész piac – ők sem mozgolódtak eddig különösebben. Nehéz ezáltal az idei évet elemezni az általuk lejátszott 27 mérkőzés után, mert nem változott semmi csak továbbra is a nagy dobásra várnak. Idén is meglehet a rájátszás és ez a keret alkalmas is rá, mint ahogy a 0.500 körüli teljesítményre is, de ismervén a bostoni publikumot, a General Manager gondolkodását, a tulajok hozzáállását, nem biztos, hogy sokat akarnak várni és lehet nincs is mire.

 

Houston Rockets

Tavalyi év volt meglepetés, vagy ez a valódi ereje a csapatnak?

Nem értem miért nehezítem meg a saját helyzetemet a feltett kérdésekkel. A válasz szerintem a kettő között van. Rájátszás mindenképp reális elvárás, de a második kör is. A tavalyi konferencia döntő megismétléséhez viszont hatalmas változások szükségesek. Harden támadásban még csak-csak hozza a szintet, bár közel sem olyan hatékony, mint az elmúlt évben. Dobott pontokban a csapat így is 5. a ligában. Védekezésben viszont katasztrofális teljesítményt nyújt a csapat, olyan védő specialista játékosok ellenére, mint Ariza, Beverly vagy Howard. A csapat, nevek alapján nagyon mély kerettel rendelkezik, de amíg a játék alapja az, hogy „add a labdát Hardennek, ő meg majd megoldja” addig, mindegy ki szerepel mellette. Azonkívül, hogy nem egészséges és nem is eredményes ez a taktika, Mr. Beardet is kizsigereli és, hogy folyamatosan közel 40 percet tölt a pályán, nem fogja elősegíteni a hatékonyságának javulását. Az edzőcsere óta kicsit jobb eredményeket hoznak, de csak az évkezdésükhöz képest. Az hogy ilyen magasember állománnyal is a liga hátsó feléhez tartoznak pattanózásban árulkodó, hogy valami nincs rendben se fejben, se a játékban. Kevin McHalet a kispadon váltó J.B. Bickerstaff várhatólag csak átmeneti tűzoltóként szerepel. A következő sorozatuk sem lesz egy egyszerű fáklyásmenet a csapat számára, hiszen találkoznak a Spurssel és a Jazzel kétszeris is és emelett olyan együttesek ellen kell megmutatniuk magukat, mint a Clippers, Pacers, Magic, Hornets, Hawks, Warriors, Pelicans. Nem sok mérkőzésen fognak esélyesként pályára lépni. Ez vagy nagyon beindítja a csapatot vagy még mélyebbre taszíthatja és akkor pedig ismervén a GM, Daryl Morey munkásságát, nem lesz idegbajos belenyúlni a rotációba. Ty Lawson elcseréléséről már így is cikkeznek, szóval bármikor történhetnek náluk is változások. Csupán jó tanácsként: lehet egy-két-három évet együtt kellene játszatni a garnitúrát, de legalább a csapat alapját képező játékosokat, egy elismert szakemberrel, akinek a fejében tiszta használható taktika van és a játékosok is tisztelik. Ez Houstonban évek óta hiányzik és ameddig ez nem adott, mindegy hány all-star játékos pattogtat ott.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gors.blog.hu/api/trackback/id/tr328184428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása